Wie is wie in The World's Wife?

3 november, 2023

Wie zijn de vrouwen in The World's Wife?

Vrouwen uit de geschiedenis, uit mythes en verhalen, komen in de gedichtenbundel The World’s Wife van Carol Ann Duffy tot leven als de gelaagde, diepzinnige vrouwen die ze zijn. In de opera The World’s Wife, die op zaterdag 18 november op What You See te zien is, krijgen tien van hen een stem. Maar wie zijn ze eigenlijk? 

1. Little Red Cap
Wie kent Roodkapje niet? Bij Carol Ann Duffy transformeert ze van een seksueel ontwakende jonge vrouw naar een zelfbewust individu die het heft in eigen handen neemt.

2. Pilate’s Wife
Pontius Pilatus was een Romeinse provinciebestuurder die in de jaren 20 na Christus een oordeel moest vellen over Jezus. Zijn vrouw noemt Jezus na een droom ‘de rechtvaardige’. Ze gelooft in zijn onschuld, maar is ook bang. Het volk kiest voor de dood van Jezus. 

3. Mrs Aesop
De vrouw van mr Aesop kan in het gedicht van Carol Ann Duffy de eindeloze verhalen en fabels van haar man, een verhalenverteller uit de Griekse oudheid, maar weinig waarderen.

4. Queen Herod
Bij Carol Ann Duffy, is het niet koning Herodes die rond de geboorte van Jezus alle babyjongetjes liet uitmoorden om zo de nieuwe koning van de Joden te doden. Het is koningin Herodes, die na de geboorte van haar dochter door drie koninginnen wordt gewaarschuwd voor het leed wat een van de jonge baby’s haar kind aan zou doen. 

5. Salome 
Salome wordt in de bijbel verantwoordelijk gehouden voor de onthoofding van Johannes De Doper door om zijn hoofd te vragen. In The World’s Wife neemt ze zelf actie, niet moordlustig, maar bijna achteloos, en niet alleen bij Johannes…..

6. Mrs Icarus
Terwijl Icarus met vleugels van was steeds hoger en hoger naar de zon vliegt, kijkt zijn vrouw hoofdschuddend toe.

7. Medusa
Medusa is door de jaloerse Athena omgetoverd in een Gorgon: een monsterlijk figuur met kronkelende slangen waar ooit haar lange haren zaten. Iedereen die haar in haar ogen kijkt versteend. In The World’s Wife reflecteert ze op haar verloren schoonheid. 

8. Anne Hathaway
Shakespeare liet zijn vrouw Anne Hathaway zijn op-een-na-beste bed na. Daarin denkt ze aan hem, droomt ze van hem en hoort ze zijn wonderschone woorden.

9. Mrs. Beast
Al die vrouwen uit sprookjes en verhalen die zichzelf in onmogelijke bochten wurmen om maar een prins aan de haak te slaan. Niet Mrs. Beast! Zij gaat voor een Beast, voor zijn zorgzaamheid én voor betere sex.

10. Demeter
Demeter is de godin van de aarde. Wanneer ze wacht op haar geliefde dochter Persephone, die de helft van het jaar in de de onderwereld is, maakt haar verdriet de grond koud en ijzig. Met de komst van Persephone keert de warmte, de lente, terug.

Wie is wie in The World's Wife?

deel dit artikel met anderen via

Meer updates?

WYS X INDO*

Indo* geschiedenis & impact op het heden

Sunni Lamin Barrow on art and queer existence

In depth interview