the world's wife performance opera

16 augustus, 2023

Alles wat je wil weten over The World's Wife

Tijdens What You See 2021 kon je al preview te zien van de WYS co-productie The Worlds Wife. Na afloop wisselden de muzikanten en regisseur Jorinde Keesmaat van gedachten met het publiek. Mooie inzichten en verdere doorontwikkeling zorgden ervoor dat The World’s Wife nu een moderne, krachtige performance opera van hoog niveau is. Dit jaar komt het virtuoze Ragazze Quartet terug en delen zij op 18 november 2023 het schouwburgpodium met trans bas-bariton Sam Taskinen. 

The World’s Wife is gebaseerd op de gelijknamige dichtbundel van de gelauwerde dichter Carol Ann Duffy en reflecteert op historische en mythologische verhalen. Vroeger werden deze verhalen voornamelijk verteld vanuit het mannelijke perspectief. Dit heeft zijn weerslag gehad op de samenleving. Wat hebben we geleerd van de sprookjes van de gebroeders Grimm en de mythische verhalen van Homerus? En wat hebben deze betekend voor de kenmerken die we aan vrouwelijkheid toekennen? Duffy draait het om. Ze beschrijft de verhalen vanuit het vrouwelijke perspectief, waardoor de vrouwelijke personages eindelijk de assertieve stem krijgen die ze verdienen.

“De vrouw komt er in historische verhalen niet best vanaf. Dat is een gevolg van een door mannen gedomineerde canon. … Er is een groot gemis aan (vrouwelijk) vocabulaire dat ons bindt.”

– Regisseur Jorinde Keesmaat

Componist Tom W. Green componeerde de muziek voor The World’s Wife in samenwerking met Duffy. Hij schreef de kameropera voor sopraan en strijkkwartet en voegde loop-pedalen toe zodat de vocalist meerdere personages tegelijkertijd kan spelen. Voor de nieuwste versie van The World’s Wife is gekozen voor een inclusiever vrouwelijk geluid. Green paste hiervoor de zangpartij aan zodat het stuk ook goed tot zijn recht komt met een diepe stem. Ook brengt Green in het stuk een ode aan vrouwelijke componisten die in het verleden niet de waardering kregen die hun muziek verdiende.

Al met al een gelaagde en bijzondere WYS voorstelling die je dit festival niet mag missen.

> Bestel meteen je kaartje

Foto Header: Ash Knotek / Foto 2: Nichon Glerum

The World's Wife is terug

deel dit artikel met anderen via