OVER WHAT YOU SEE

What You See is een kunstenfestival over gender en identiteit. Hier zie je werk van kunstenaars die niet of nauwelijks in Nederland te zien zijn, uniek samengestelde programma’s, onverwachte pop-upvoorstellingen, gratis expo’s en meer. Maar What You See Festival is vooral een uitnodiging om samen te komen, om anderen te ontmoeten, om je eigen aannames en vooroordelen onder de loep te nemen. Samen met kunstenaars en publiek creëren we een gezamenlijke zoektocht naar een inclusievere samenleving. Welkom!

Ons verhaal

What You See ontstond vanuit de noodzaak bij te dragen aan een inclusieve en genderdiverse samenleving. Vincent Wijlhuizen en Ieme Soes hadden in eerste instantie het plan om een groot feest te organiseren om de de diversiteit van de LGBTQIA+ community te vieren. Dit plan ontwikkelde zich al snel tot een festival en Annette van Zwoll sloot zich aan. Gedrieën zetten ze een crowdfunding op, gingen ze in gesprek met Theater Kikker die genereus hun theater aanbood en maakten ze hun eerste plannen. In 2018 was het eerste What You See Festival een feit.

Mensen bestaan uit een veelkleurige, gelaagde identiteit, waarvan gender een belangrijke element is. Niemand wil gereduceerd worden tot één kenmerk van die identiteit, maar tegelijkertijd is het heel menselijk om de ander zo snel mogelijk te duiden. Dan wordt de identiteit van een ander vaak gesimplificeerd en eendimensionaal gemaakt. Kunst biedt bij uitstek de mogelijkheid om alternatieven te verkennen, uiteenlopende perspectieven te tonen en je eigen mechanismes te bevragen.

Als katalysator, aanjager en voorloper werkt What You See Festival aan een (gender)diverse en inclusieve samenleving. We programmeren, initiëren en (co)produceren professionele kunstuitingen die eenlopende perspectieven op gender en identiteit bieden en recht doen aan de diversiteit en complexiteit van het onderwerp.

Equity, positief activistisch, bevragend , verbindend, transparant, respectvol, accountable, unapologetic.

What You See kan niet bestaan zonder de de betrokkenheid en steun van anderen. Theater Kikker is festivalhart, Stadsschouwburg, Het Huis Utrecht, Poppodium EKKO, Bibliotheek Neude festivallocaties en inhoudelijke partners. Daarnaast werken we samen met boekhandel Savannah Bay, de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Universiteit Utrecht en Theaterfestival Boulevard. 

Internationaal werken we samen met Gender Bender Festival (Bologna, Italië), Orlando Festival (Bergamo, Italië), Jerk Off Festival (Parijs, Frankrijk) en Antwerp Queer Festival (Antwerpen, België).

team

ANNETTE VAN ZWOLL

Programmering en dramaturgie

Dansdramaturg, schrijver en projectontwikkelaar in het Europese dansveld. Mede-oprichter die werkt vanuit Berlijn.

Credits fotografie: Tessa de Geus

VINCENT WIJLHUIZEN

Artistiek en zakelijk directeur

Creatief en bestuurlijk multitalent die o.a. werkt als regisseur, dramaturg en trainer. Mede-oprichter en dol op planten.

Credits fotografie: Karin Jonkers

Ieme Soes

Creatief producent

Creatief producent die o.a. zorgt voor een topbeleving van het festival. Naast mede-oprichter is Ieme ook voice-over en een indrukwekkend klustalent.

Credits fotografie: Angela Verleun

RICK BUSSCHER

Zakelijk producent

Zakelijk producent met een hart voor verandering. Verandering in de wereld, in de bedrijfsvoering en in organisatiemodellen. Met een passie voor schoonmaken en koken

INGRID DE LUGT

Marketing en publiciteit

Marketeer met uiteenlopende ervaring op het gebied van kunst, educatie en communicatie. Werkt vanuit nieuwsgierigheid, traditie én experiment.

Credits fotografie: Roeltje van de Sande Bakhuijzen

What you see is not always what you get