What You See in Theater Kikker

5 September 2023

Op 21 september presenteren What You See en Theater Kikker een minifestival over (ont)worteling

Geoffrey van der Ven / Jiaxin Chen / Faizah Grootens X KIP Republic

Samen met Theater Kikker stellen we een bijzondere WYS avond samen rondom het thema worteling en ontworteling. Welke versie van jezelf voelt zich waar thuis? En wat als je thuis maar een deel van jezelf kan zijn? 

Op 21 september zie je drie performances. Een spoken word-voorstelling over de (verborgen) queergeschiedenis van Afrika, een performance over identiteit in het vrouwelijk lichaam en een dansvoorstelling over het slavernijverleden en de vloeiende creoolse lichaamstaal.

Koop je Kaartje(s) via Theater Kikker

Het is niet nieuw | Geoffrey van der Ven

Spoken word artiest en theatermaker Geoffrey van der Ven duikt voor Het is niet nieuw in de queergeschiedenis van Afrika. Hij vertelt verhalen die te lang ongehoord zijn gebleven rondom de queer en BIPOC identiteit (Black, Indigenous, and people of colour). Scherp, kritisch en vaak activistisch. Want als deze verhalen niet worden verteld, raken ze hun betekenis kwijt en is het alsof ze nooit hebben bestaan. Van der Ven houdt het publiek vast met zijn bruisende energie en geeft – tussen de stukken door – ruimte om te ademen en te reflecteren.

Het is niet Nieuw - Geoffrey van der Ven

This Body is a Work in Progress | Jiaxin Chen

Danser en historica Jiaxin Chen onderzoekt wat haar lichaam haar vertelt als ze écht luistert. Wat zegt het over hoe ze moet zijn en hoe ze wil zijn? In hoeverre bepaalt zij zelf hoe mensen haar zien? Is het mogelijk om je te blijven aanpassen aan de mensen om je heen? En hoe doe je dat, als verschillende culturen verschillende verwachtingen van je hebben? Lin An Phoa begeleidt Jiaxin’s zoektocht met spoken word.

Jiaxin Chen Theater Kikker What You See Avond September Utrecht

 

Corpus Criolla | Faizah Grootens X KIP Republic

Danser en choreograaf Faizah Grootens is geboren en getogen op Curaçao. Met een rijke carrière in Mexico, Cuba, Nederland en Curaçao weeft zij moeiteloos verschillende culturele invloeden samen op de dansvloer. Hierdoor ontstaan voorstellingen die tederheid, toegankelijkheid en gevoeligheid belichamen. Via haar Creoolse lichaamstaal komen kwetsbaarheid, temperament, oneindige, vloeiende circulaire bewegingen en polyritmiek op een natuurlijke manier naar voren in haar hedendaagse ritmische en sensitieve choreografieën.

Puttend uit haar eigen Creoolse lichaamstaal heeft choreograaf Faizah Grootens diep in de tradities en geschiedenis van de Curaçaose dansvormen gegraven om een eigentijdse danstaal te creëren die geworteld is in haar cultuur. Corpus Criolla geeft stof tot nadenken over actuele vraagstukken zoals stereotypering, identiteit, schaamtecultuur, conventies en tradities, koloniale invloeden, sociaal idealisme en het doorgronden van de relatie tussen vorm en inhoud.

Corpus Criolla Danser Performance

KIP Republic is een creative agency gevestigd in Amsterdam en New York, opgericht door de tweelingzussen Ira en Ayra Kip in 2018. Ze zijn storytellers die culturele kunstprojecten en evenementen produceren en cureren, die gesprekken uitlokken, kritische analyse bevorderen, gemeenschappen opbouwen. Ze werken samen met Artiesten, Cultural Leaders, Changemakers en Communities, om een culturele scene te ontwerpen die rechtvaardig, evoluerend en exciting is.

Koop je Kaartje(s) via Theater Kikker

Foto Header: David van Delden, Foto 2: Geoffrey van der Ven, Foto 3: Jiaxin Chen, Foto 4: David van Delden

What You See Avond in Theater Kikker

deel dit artikel met anderen via