Hedendaagse Caribische dans @ WYS Avond

18 september 2023

Corpus Criolla by Faizah Grootens

Een van de drie performances op 21 september, over worteling en ontworteling, is de dansvoorstelling Corpus Criolla van Faizah Grootens X KIP Republic.

Choreograaf Faizah Grootens, geboren en getogen op Curaçao, verhuist op haar 18e naar Nederland om dans te studeren. Tijdens haar studie en bij voorstellingen mist ze in de dansvormen haar eigen cultuur. Ook omdat Caribische verhalen en lichamen deel uitmaken van de gedeelte Nederlands-Caribische geschiedenis. Onder het motto

“If you miss it, create it yourself”

besloot Grootens een hedendaagse danstaal te creëren vanuit haar Caribische achtergrond. Voor Corpus Criolla koos ze voor de traditionele Afro-Caribische Tambú en de Curaçaose Wals. Twee uitersten in dans én historische beleving, beide bovendien met een politieke lading.  Met Corpus Criolla gaan Grootens en de dansers diep in op de belichaming en stereotyperingen die deze dansvormen met zich meebrengen. En ze geeft tof tot nadenken over andere actuele vraagstukken zoals identiteit, schaamtecultuur, conventies & tradities en koloniale invloeden.

“Ik vind dat alle dansstijlen gelijkwaardig ervaren en gedragen mogen worden.”

zei Grootens in een nagesprek met onze eigen Vincent Wijlhuizen tijdens Theaterfestival Boulevard. Het publiek reageerde hierop luid instemmend. Kort daarvoor gold een verbod op bubbling tijdens het Zomercarnaval in Rotterdam…

Op Vincent’s vraag wat Grootens wil bereiken met de voorstelling, antwoordde zij dat ze hoopt dat er in Nederland meer herkenning, erkenning en begrip komt voor deze dansstijlen en waar ze voor staan. Dat mensen, die niet van de geschiedenis of van de Curaçaose Wals en Tambú afweten, er informatie over krijgen. Dat andere bewegingsstijlen en lichamen genormaliseerd worden op het podium. En ze wil mensen inspireren te onderzoeken waar ze vandaan komen. Want weten waar je wortels liggen, kan zorgen voor een stevig fundament.

De voorstelling is te zien tijdens Kikker Kiest What You See Festival op 21 september.
Koop je kaartje via Theater Kikker

Photo: David van Delden

Hedendaagse Caribische dans tijdens WYS

deel dit artikel met anderen via